7 Ağustos 2009 Cuma

MISIR BALONU MUNZUR DOĞA VE KÜLTÜR FESTİVALİNDEYDİ.

Mısır Balon Turu
Tunceli-9.Munzur Doğa ve Kültür Festivali
30 Temmuz -1 Ağustos 2009

Bu yıl 9.su gerçekleştirilen Munzur Doğa ve Kültür Festivali 30 temmuz perşembe günü saat 11:00 de kortej yürüyüşü ile başladı.

Yürüyüş esnasında Doğader Dağcılık Kulübü üyeleri ,Ankara’dan kargo ile gelen mısır balonunu şişirdiler .Belediye Meydanı'nda yükselen dev mısır, özellikle çocukların ilgisini çekti. Çevreden, başta çocuklar olmak üzere, bunun tavşan,kedi yada kurbağa olabileceği yönünde konuşmaları duyulmaktaydı. Balonun şişmesi ile beraber alanda hem GDO broşürleri dağıtılmaya hem de, GDO ve Bio güvenlik yasasının içeriği halka anlatılmaya başlandı.

Festival, bir anda 70-80 bin kişilik bir kalabalığı misafir etmek zorunda kalan Tunceli'nin neredeyse her yanında devam ederken, sokaklar da özellikle sol partilerin standlarıyla renklenmişti. Tunceli’nin en merkezi yerinde şişirilen Mısır Balonu , üç gün boyunca hiç sönmeden meydanda durdu. Aynı zamanda da festival kapsamında açılan çeşitli standlarda GDO broşürleri dağıtıldı.

GDOHP aktivistleri , üretim ve tüketim alanlarında adaletsizlik ya da mantık dışı işleyişe dikkat çeken bir diğer inisiyatif olan Baraj Karşıtı Hareketin panelinde de, GDO broşürlerini dağıttılar ve broşürler aynı zamanda tanıtım masasında da yer aldı. Mısır balonu 1 Ağustos akşamı saat 19:00 da söndürüldü ve Bursaya getirildi.

Ancak baraj sorunu ve gdo’lu tohumlar dışında, pratik sorunlara eğilen hareketlerin festivalde bulunmadığını söyleyebiliriz. Belli bir sorunu konu eden oluşumlardan ziyade, festivale yerel kimliklere vurgu yapan örgütlenmeler damgasını vurmuştu. Bu nedenle, GDO konusuna çok daha fazla ilgi uyandırmak mümkün olmadı. Ancak, tam da bu durum, Güneydoğu illerinde yoğun ve canlı faaliyetleri başlatmamız ve sürdürmemiz gerektiğine işaret ediyor, çünkü özellikle kentlerdeki kırsal nüfusun şu anki hayali; çatışmalar bitmişken köylerine geri dönmek ve tarım faaliyetlerine devam etmek. Tunceli'de, doğayla dost tarım, küçük çiftçilerin ayakta durmak için vermeleri gereken ortak mücadele ve kimlere karşı ne yapabilecekleri (örn. kooperatif oluşumları) üstüne söz söylecek insanlara, gerçekten büyük gereksinim var.

Festivaldeki ekoloji hareketi aktivistlerinin amacı, Fırtına ve Munzur vadilerinde kurulmak istenen HESlere karşı, GDO ve amacından saptırılmış Bio Güvenlik Yasasına karşı,insana ve doğaya suç işleyenleri teşhir etmek; hatta durdurabilmenin yollarını aramak ise , sanıyoruz ki hem festival hemde platformumuz üzerine düşeni yapmıştır.

Kızılca Yürür-Ayhan Kazancı

Hiç yorum yok: