19 Ağustos 2009 Çarşamba

GÖKÇEADA MISIR BALON TURU RAPORU

14-16 Ağustos tarihlerinde Türkiye’nin en batı ucu, güneşin en son battığı yer, Gökçeada’daydık.

“Organik Yaşamı Ada’da Öğrenmek“, AB ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Projesi kapsamında Gökçeada Belediyesi tarafından yürütülen, AB desteği ile gerçekleştirilen ekonomik ve sosyal bir kalkınma projesi. Ada’da organik tarım temelli tarım turizmini geliştirmeyi hedefleyen ve İtalya-Sardunya Ada’sı Mandas belediyesi ile ortak olarak gerçekleştirilen projeye, ANCI(Avrupa Kentler Vakfı), Ada Tarım İlçe Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ve Ada üreticileri destek vermiş.

Gökçeada’ya Kuzu Limanı’ndan ayak bastık. Bursa'dan getirilen Mısır balonununu Baki,Murat, Caner ve Çetin'den oluşan DOĞADER ekibiyle Ada'ya indirdik.

Merkeze doğru giderken pencereden kekik kokuları buram buram arabanın içini kaplıyor, bu koku adanın neresine giderseniz gidin peşinizi bırakmıyor, rayihası ile sarhoş ediyordu. Gökçeada Bolluk diyarı mı? Evet. Bozulmamış doğası, özgür kuzuları, keçileri, zeytinyağı, şarap, bal, sebze ve meyvesi her şeyi organik. Kimyasala hayır diyen Adalılar şimdi kendilerini Agro-Tarım, Agro-Turizm için hazırlıyorlar.

Turizmin sadece deniz-güneş-kum olmadığının çoktan farkına varmışlar. Tarım turizmi tesisleri 2010 yılından itibaren ziyarete açılacak. Bugün sadece işletmelerde sunulan şarap, zeytinyağı, süt ürünlerini, sebze ve meyveleri yakın bir gelecekte kaldıkları tesisin bahçesinden koparacak, dalından toplayacak, kendi sağdığı keçinin sütünü içebilecek bir ortam yaratılacak misafirlere. Çocuklar tesis bahçesinde oynarken siz de yerel yemeklerin yapımını öğrenebileceksiniz. Böylece Ada’da ziyaretçiler doğal hayatla iç içe bir tatil geçirecekler. Gökçeada iddialı, gelecekte tarım turizminde Avrupa’nın önemli merkezlerinden biri olma yolunda. Akdeniz ülkelerinde örneklerini gördüğümüz, gidip yararlandığımız Agro-Turizm neden ülkemizde yapılamasın. Biz de “GDO’ya Hayır Platformu” Bileşeni ve Slow Food “Yağmur Böreği” Birliği olarak Ayşen, Mihriban, Şebnem ve ben yardım için Ada'dayız. Gökçeada Belediyesi ekibimizin yarım pansiyon konaklamasını karşıladı, ağırladı.

14 Ağustos'da sekiz metre yüksekliğindeki GDO’ya Hayır sloganlı “ Mısır Balonu” Ada'nın merkezi Cumhuriyet Meydanı’nda kuruldu, tohumumuza, gıdamıza, gelleceğimize sahiplenme konusunda bröşürler dağıtarak, halkı bilgilendirerek projeye katkıda bulunduk. İmza kampanyası 3 gün boyunca devam etti. Zaten bilinçli bir Ada olarak halkının sorularına ve dertlerine cevap vermeye çalıştık, ellerindeki bu bakir nimetin, toprakları bozulmaması için gereken bilgilendirmeler yapıldı.

Meydanın hemen yanında ilk defa açılan Organik Pazar'da üreticilerle bilgi alışverişinde bulunuldu. Gökçeada Meslek Yüksekokul Müdürü Doç.Rıdvan Yurtseven bu konuda Ada’da yol gösterici bir lider. Çanakkale Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Gastronomi Bölümü bu sene Gökçeada’da eğitime başlıyor. Slow Food İtalya-Bra Gastronomi Üniversitesi ile işbirliği içinde yapılacak dersler, Ada’da pratik edilecek. Ada tarımı, mutfağı, turizmi konuları bir bütün olarak ele alınıp uygulamalı olarak eğitim verilecek. 15 Ağustos'da Uğurlu Köyü'nde balon açıldı, yöresel yemek yarışmasının yapıldığı köy girişinde çamlık arazi önündeydik. Pankartlarımızı yarişma alanında açtık ve imza kampanyası devam etti. Son gün Kefaloz koyu mekan olarak gösterilse de aşırı rüzgar balonun açılmasına imkan vermedi, imza çalişmaları devam etti. Ada'nın pembe domatesi, biberi, tazecik yerel patlıcanı, çobansız özgür dolaşan İmroz koyunu, keçileri, üzüm bağları, zeytinlikleri ile korunmaya hazır, örnek bir belde olabilir

Rüzgarları hiç dinmeyen Ada’da köyler yaşayan canlı tarih örneği. Rum asıllı vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları Bademli, Zeytinliköy, Tepeköy ve Dereköy’de geçmiş lezzetleri günümüzde yakalayabiliyorsunuz. Bozulmamış değerlerin korunması için hem Rıdvan Yurtseven hem de Belediye Başkanı Yücel Atalay kolları simdiden sıvamış, darısı diğer köylerimize, beldelerimize, kentlerimize…

Sevgilerimle. Ayfer Yavi

Tur Fotoğraflarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
http://picasaweb.google.com/gdoyahayirplatformu/GDOHPMISIRTURU1214809GOKCEADA?feat=embedwebsite#

Hiç yorum yok: