25 Temmuz 2009 Cumartesi

GDO'LU ÜRÜNLERE KARŞI İMZA KAMPANYASI

Denizli'deki çok sayıda örgüt, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'm (GDO) Türkiye'de üretilmesine izin veren yasa tasarısına karşı birleşti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilmek üzere imzaya açılan tasarı ile Türkiye'nin gen kaynaklarının ortadan kaldırılacağını söyleyen kurumlar imza kampanyası başlattı.

YASAKLANMASI TALEP EDİLDİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği I (TMMOB) Toplantı Salonu'nda yapılan basın toplantısında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı ibrahim Gür, tasarının iptal edilmesini, ülkeye GDO'lu ürün ve tohumların girişinin ve bu tohumların ekiminin yasaklanmasını istediklerini söyledi.

DENETİM YOK

Gür, "Dünyada ilk kez 1994 yılında ticari olarak piyasaya sürülen GDO'lu ürünler, 1998 yılından bu yana, hiçbir denetime tabii tutulmadan Türkiye'ye giriyor. Frankeştayn tohum olarak bilinen bu tohumlar, uluslararası dev tohum şirketlerinin, IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası gibi uluslararası sermaye kuruluşların ve biyoteknoloji şirketlerinin zoruyla ülkemize dayatılıyor" dedi.

Bugüne kadar, yılda 2 milyon tonun üzerinde GDO'lu mısır ve soyadan üretilen işlenmiş ürünlerin, 800'den fazla çeşitle Türkiye'deki tüketicilerin sofrasına ulaştığını ve bu ürünlerin hiçbir etiketleme yapılmadan satışa sunulduğunu belirten Gür, "Bu ürünler, halk sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor" diye konuştu.

Gür, bu tasarının yasalaşmasını önlemek ve GDO'nun Türkiye'ye girişini durdurmak için imza kampanyası başlattıklarını belirterek, halktan destek istedi.

25.07.2009 Evrensel

Hiç yorum yok: